Om mig

Om mig

Mitt skrivande


Jag älskar att både skriva och läsa, och kan inte minnas en tid när jag inte gjort det. Från att jag var riktigt liten och skrev en egen variant av berättelsen om Narnia, till att jag skrev kärleksnoveller som tonåring och som vuxen blev publicerad författare har jag älskat att skapa egna världar med egna karaktärer, världar att förlora sig i.

        Men jag tror också att skrivandet är något mer än så. Jag tror att det kreativa i oss är en gåva från Gud - en gåva vi ska använda! När människor läser mina böcker vill jag att de ska fastna så totalt att de glömmer att de ska upp till skolan eller jobbet imorgon och ligger med boken framför sig och sänglampan tänd halva natten. Och när de är klara vill jag att de, trots alla känslokast under resans gång, ska somna med ett leende på läpparna.

Kan en författare skriva i mer än en genre?

I en podd jag lyssnade på tyckte den intervjuade författaren inte det. Hon menade att en författare bör leva upp till läsarnas förväntan genom att hålla sig till den genre författaren debuterat i. Hon har förmodligen en poäng. Ingen författare vill göra sina läsare besvikna. Inte jag heller.

Men redan på bildlektionerna i skolan blev det uppenbart att jag var en sån där besvärlig person som nödvändigtvis måste gå min egen väg. Jag avslutade lektionsuppgiften så fort jag kunde, för efter det fick jag lov att rita vad jag ville. Fick använda min kreativitet och fantasi fritt.

När jag började skriva Den förflyttade hade jag ingen tanke på att försöka få boken publicerad. Jag skrev ju relationsromaner, inte dystopier/science-fiction. Men en berättelse hade tagit form i mitt hjärta och behövde skrivas ner. Att boken trots allt blev publicerad, och en av mina populäraste titlar, är en annan historia som är för lång för att dra här ...

Jag var definitivt orolig när Den förflyttade skulle ges ut. Faktiskt så orolig att jag ville ge ut boken under pseudonym. Mina förläggare var kloka nog att övertyga mig om att inte göra det. Och jodå, viss kritik fick jag ta från några läsare som ville att jag skulle hålla mig till relationsromanerna. Vad jag inte hade väntat mig var alla de som skrev till mig och berättade hur mycket de tyckte om Den förflyttade-trilogin.

Under de år som gått sedan dess har jag skrivit både dystopier och relationsromaner. Jag är numera en författare som skriver i två genrer och stortrivs med det!

SNABBA FAKTA

Familj: Man och två döttrar

 

Bor: Utanför Stockholm

 

Har studerat: Creative writing, litteraturvetenskap,

svenska, engelska

 

Yrke: Författare och översättare

 

Intressen: Böcker, film, musik

 

Tycker om att göra: Gå skogspromenader, umgås med

familj och vänner, gå till kyrkan, resa

Priser och utmärkelser


 

2019 fick Era fiender högsta betyg av Bibliotekstjänst.


2019 nominerades Systrar till Storytel Awards (tidigare Stora Ljudbokdspriset).


2017-2018 fick alla enskilda delar av Den förflyttade-trilogin högsta betyg av Bibliotekstjänst.

 

2017 nominerades Den Förflyttade till Selmapriset.

 

2016 utsågs Hannes och Julia till en av årets bästa böcker av tidningen Dagen.